2008. október 7., kedd

Webes képszerkesztők, fotók telefonról

Talán az egyik legérdekesebb területe a webes alkalmazásoknak a számtalan képfeltöltő, webes fotógaléria, valamint az online képszerkesztők világa. Jómagam is a memóriakártya beolvasása után általában feltöltöm képeim egy részét valamelyik képmegosztó tárhelyre, mint a flickr, Picasa vagy a Zooomr.


Az egyszerűbbek között említeném a pixer.us, snipshot alkalmazásokat - ezutóbbi integrálható a Firefox jobbklikkes menüjébe is egy kiegészítővel.

Azonban ma már nemcsak tárhelyek, galériák, hanem a fotószerkesztők is egyre nagyobb teret kapnak, így néhány apróbb változtatást könnyen elvégezhetünk képeinken a böngészőből is, ezután pedig, ha van rá lehetőség, közzétehetjük a nevesebb képmegosztókon. Így működik például a Picnic és a komolyabb, szebb felülettel rendelkező, rétegeket is támogató Splashup is.

Akár ezt is tekinthetjük a memóriakártya felszabadítás egyik módjának, bár azért a gyors adsl nem árt hozzá.

Természetesen az Adobe is megcsinálta a maga online képszerkesztő programját, az érdeklődés felkeltése végett pedig a Photoshop express nevet adta neki. A Splashuphoz hasonlóan ez is teljesen flash alapú, indulásnál némi időt elvesz az iniciálás, majd különféle 2- és 3D slideshowkat csinálhatunk-böngészhetünk vele az alap képszerkesztési funkciók mellett. Jelenleg ez is még beta, mint sok más web2.0 alkalmazás, ezen kívül 2G tárhelyet ad, ami végülis nem rossz az archiválás szempontjából sem. Emellett importálhatunk képeket kedvenc megosztónkról is, legyen az flickr, Picasa vagy Photobucket (előbbi kettőt személy szerint azért jobban szeretem az archiválás és a böngészés, navigálhatóság szempontjából is).


Ez a módszer érdekes lehet például, ha mondjuk telefon által készített képeket töltünk fel valamelyik, ezt a módot támogató képmegosztóra, vagy a shozu.com erre specializálódott szolgáltatásával - majd miután időnk engedi, a szerkesztőbe lépve importáljuk őket, majd dolgozunk rajta. Ha már sok fotónk gyűlt össze a telefon memóriakártyáján, és még szeretnénk használni, akkor tehet nagy segítséget eme módszer.
Ezek után szép kis beágyazható widgeteket csinálhatunk az egyes slideshow-k tartalmából, azokat pedig kirakhatjuk blogunk oldalsávjára, vagy ahogy akarjuk.

Telefon által készített képeinket feltölthetjük a flickr megfelelő szolgáltatásával, de a webshots.com is tartalmaz ilyen lehetőséget, valamint vannak már a telefonról történő feltöltésre specializálódott webes alkalmazások is.

Underground's Gallery
- photoshop.com


Digg!
blog comments powered by Disqus