2008. október 7., kedd

Webes képszerkesztők, fotók telefonról

Talán az egyik legérdekesebb területe a webes alkalmazásoknak a számtalan képfeltöltő, webes fotógaléria, valamint az online képszerkesztők világa. Jómagam is a memóriakártya beolvasása után általában feltöltöm képeim egy részét valamelyik képmegosztó tárhelyre, mint a flickr, Picasa vagy a Zooomr.


Az egyszerűbbek között említeném a pixer.us, snipshot alkalmazásokat - ezutóbbi integrálható a Firefox jobbklikkes menüjébe is egy kiegészítővel.

Azonban ma már nemcsak tárhelyek, galériák, hanem a fotószerkesztők is egyre nagyobb teret kapnak, így néhány apróbb változtatást könnyen elvégezhetünk képeinken a böngészőből is, ezután pedig, ha van rá lehetőség, közzétehetjük a nevesebb képmegosztókon. Így működik például a Picnic és a komolyabb, szebb felülettel rendelkező, rétegeket is támogató Splashup is.

Akár ezt is tekinthetjük a memóriakártya felszabadítás egyik módjának, bár azért a gyors adsl nem árt hozzá.

Természetesen az Adobe is megcsinálta a maga online képszerkesztő programját, az érdeklődés felkeltése végett pedig a Photoshop express nevet adta neki. A Splashuphoz hasonlóan ez is teljesen flash alapú, indulásnál némi időt elvesz az iniciálás, majd különféle 2- és 3D slideshowkat csinálhatunk-böngészhetünk vele az alap képszerkesztési funkciók mellett. Jelenleg ez is még beta, mint sok más web2.0 alkalmazás, ezen kívül 2G tárhelyet ad, ami végülis nem rossz az archiválás szempontjából sem. Emellett importálhatunk képeket kedvenc megosztónkról is, legyen az flickr, Picasa vagy Photobucket (előbbi kettőt személy szerint azért jobban szeretem az archiválás és a böngészés, navigálhatóság szempontjából is).


Ez a módszer érdekes lehet például, ha mondjuk telefon által készített képeket töltünk fel valamelyik, ezt a módot támogató képmegosztóra, vagy a shozu.com erre specializálódott szolgáltatásával - majd miután időnk engedi, a szerkesztőbe lépve importáljuk őket, majd dolgozunk rajta. Ha már sok fotónk gyűlt össze a telefon memóriakártyáján, és még szeretnénk használni, akkor tehet nagy segítséget eme módszer.
Ezek után szép kis beágyazható widgeteket csinálhatunk az egyes slideshow-k tartalmából, azokat pedig kirakhatjuk blogunk oldalsávjára, vagy ahogy akarjuk.

Telefon által készített képeinket feltölthetjük a flickr megfelelő szolgáltatásával, de a webshots.com is tartalmaz ilyen lehetőséget, valamint vannak már a telefonról történő feltöltésre specializálódott webes alkalmazások is.

Underground's Gallery
- photoshop.com


Digg!

Nokia és Samsung újdonságok: Xpress Music, S60

Nokia vs. iPhone - vagy Samsung?

Miután az iPhone egyre jobban terjed világszerte, azért nem kell megfeledkezni a többi gyártó termékeiről sem, főleg azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy az Apple igen jelentős és mutatós terméke jobb náluk.

Nemrég jelentette be a Nokia új telefonját, ami az Xpress Music névre hallgat, és meg kell mondjam, igen jól is mutat, mellesleg árban is jobb lesz híresebb vetélytársánál. A telefon előnyei között említhetjük a böngésző flash támogatását, ami pl. az Apple termékéből hiányzik, valamint a Nokia még a képernyő felbontására is ügyelt, a végeredmény a 640 x 360 pixel lett.

De, ha ez még nem elég, a Samsung is megjelentette új modelljét, mégpedig az Omnia i900 névre hallgató, Windows Mobile oprendszerrel szerelt mobilját, valamint a 8 megapixeles fényképezővel rendelkező (és még: HSDPA, wifi, GPS, DivX, 16G belső memória) Samsung S60 i8510 nevű, rendkívül okos mobiltelefonját.

Természetesen a webes alkalmazások is kitűnően futtathatók akár mobilról is, egyre több weboldalnak, szolgáltatásnak van már mobil verziója (Gmail, Gmaps és még sok más), a böngészők terén pedig ott az Opera Mini, vagy a Firefox alapjaira épített Midbrowser. Ezenkívül pedig ott vannak a különböző platformok, melyek segíthetik a mobil netezést.



Digg!

Pdf készítés a böngészőből - webről a nyomtatóba

Pdf nyomtató a böngésző eszköztáránPdf nyomtatók a weben - mindössze egy böngésző segítségével

Emlékszem, pár éve még majdhogynem nagy dolog volt beszerezni egy-egy ingyenes pdf készítő programot (legalábbis Windowsra - Linuxon azt hiszem, már ott volt a Cups, meg gondolom, egy halom Ghostscriptet használó parancssoros alkalmazás). Az Acrobat nem túl olcsó, meg elég robosztus is. Meg persze ott volt még az OpenOffice.org pdf konvertálási lehetősége (az újnál már import is lesz) meggyorsítva a dokumentumoknak a nyomtató felé vezető útját.

Ma már viszont egészen más a helyzet, több az asztali szoftver ebben a kategóriában (is), azonban amint minden szépen lassan (illetve inkább gyorsan) kikerül a webre, az online képszerkesztők mellett megjelentek a pdf készítők is. Ebben a bejegyzésben azokat a programokat emelném ki, amelyek firefox kiegészítőként is használhatók, a hangsúlyt leginkább a PDF Download nevű, igen hasznos kis addonra helyezve. Ennek tulajdonképp csak az újabb, pár hónapja megjelent verziója tudja a weboldalak pdf-be való konvertálását. A virtuális nyomtató programja természetesen a weben fut, maga a kiegészítő a Nitro Pdf termékcsalád ingyenes része. A böngésző eszköztárán elérhető pdf nyomtató működése elég egyszerű, amint a mellékelt screenshoton is látható, az aktuális oldalt menthetjük pdf-be, illetve a végeredményt küldhetjük levélben. A kiegészítő eredeti funkciói is nagyon hasznosak, hiszen felajánlja, hogy egy adott pdf fájlra kattintva mit csináljunk - a letöltés, társított programmal való megnyitás, böngészőn belüli megnyitás (én általában pont ezt szeretem elkerülni), vagy megtekintés html-ként, akár a google találatainál.

Pdf nyomtatás online
PDF Download (Nitro pdf honlap, web2pdf)

Egy másik érdekesség, ami szintén működik egy firefox kiegészítő segítségével, a PDFescape nevű online pdf szerkesztő, ahol a szövegek és alakzatok és linkek hozzáadása mellett még a formok kezelése is megoldható.

PDFescape
PDFescape Firefox kiegészítő

Természetesen van még jópár hasonló lehetőség, pl. maga az Adobe is felajánl egy hasonlót, de úgy tudom, az korlátozott, valamint itt van még a Doc2PDF online, ami dokumentumokat konvertál pdf-be (és fordítva), de weboldalakat is. Ezek mellett pedig ott vannak a jóval ismertebb online office webes alkalmazások, melyek szintén (általában oda-vissza) támogatják a nyomtatóba küldendő, vagy portfóliónak, katalógusnak és még számos módon felhasználható fájlformátumot.

Amit az összes online pdf nyomtatóról el lehet mondani: lényegében csak egy (általában javascript engedélyezése szükséges) böngésző kell hozzájuk, relatíve gyorsan dolgoznak, bár van, ahol találhatunk méretkorlátot, tehát nyilván egy grafikus portfóliót nem e módon fogunk elkészíteni. A másik, jellegéből adódó korlátozás pedig a szkennelési lehetőség - a "szkenner to pdf" módot itt hiába keressük, arra mindenképp asztali, és nem webes alkalmazást kell használnunk, hiszen azok többnyire felismerik az irodában található szkenner eszközöket, megkönnyítve ezzel az irodai munka egyik jelentős részét.



Digg!