2009. október 7., szerda

Asztali mikroblog kliensek Linux rendszeren - a GTK alapú Gwibber

Gwibber Ubuntun
A twitter, identi.ca, tumblr és a hasonlóképp működő Facebook status egyre növekvő népszerűségével egyre több olyan asztali szoftver lát napvilágot, ami az említett közösségi webes alkalmazásokat hozza az asztalra, ezáltal egy kattintással elérhetővé téve őket.

Mikroblog - tumblelog programok Linuxon

Ez alól a Linux alapú rendszerek sem képeznek kivételt, szinte minden jelentős grafikus környezethez létezik már mikroblog kliens. A Pidgin azonnali üzenetküldőt egy pidgin-microblog nevű csomag teszi alkalmassá a Facebook státusz frissítésére, vagy éppen a twitter használatára. Az Adobe AIR keretrendszer is számos mikroblog, státuszfrissítő és twitter kliensprogramot kínál, emellett platformfüggetlen, amennyiben az AIR telepítve van Windows, Linux vagy Mac OSX rendszerünkön, bármelyik programot használhatjuk.

Gwibber és Choqok

A KDE asztali környezethez a Choqok névre hallgató program, a Gnome - GTK-hoz pedig a Gwibber névre keresztelt GTK alapú mikroblog kliensre, ezutóbbit emelném ki bejegyzésemben, ami a következő Ubuntu kiadásban (Karmic Koala) tudtommal már az alaprendszer része lesz, ráadásul a Choqok jelenleg csak a twitter és az identi.ca szolgáltatásait támogatja ellentétben a Gwibberrel, amivel az említett két népszerű sideblog mellett lehetőséget nyújt a Facebook, Friendfeed, Jaiku, Brightkite rendszerein belül a státuszfrissítésre, emellett még a Digg és a Flickr is a támogatott szolgáltatások között szerepel.

Gwibber microblog client screenshot

A Gwibber egyébként egy GTK és Pythonban fejlesztett, WebKit megjelenítő motort használó, szép megjelenésű program, ami - társaihoz hasonlóan - némileg az üzenetküldő programokhoz hasonlítható, akár maguk a mikroblogok / tumblelogok is. Jelenleg tudtommal csak Linux rendszereken elérhető.

Gwibber [Gnome Live]
Gwibber csomagok [Launchpad]
Gwibber mikroblog [identi.ca]
Gwibber - Twitter



blog comments powered by Disqus