2010. október 22., péntek

CRM rendszerek - ügyfélkezelés webes alkalmazásokkal

A webes alkalmazások világának bemutatása során nem hagyhatom ki a CRM rendszereket sem. Az ügyfélkapcsolatok kezelését segítő megoldások közül számos ingyenes és fizetős lehetőség létezik,  ezek jelentős része pedig jelen blog témájának is megfelel, hiszen jelentős részük böngészőben fut.

A CRM - azaz Customer relationship management, magyarul ügyfélkapcsolat-kezelés fogalma egy cég partnerei felé irányuló folyamatok leírását foglalja magában.
Az összes CRM szoftver célja az, hogy a kívánt folyamatokat támogassa, és természetesen a meglévő és a leendő ügyfelekkel kapcsolatos információkat eltárolja.  A CRM rendszer felépítése lehetőséget nyújt a jogosultságok kezelésére, így a benne szereplő adatokat a cégen belül különböző részlegek és azok dolgozói érhetik el.

Tömören: egy jó CRM rendszer címlisták és cég információk, feladatlisták, találkozók és úgynevezett lehetőség listák megosztására alkalmas.

Sugar CRM

sugarcrm.hu

Egy alapvetően nyílt forrású (legalábbis a SugarForge community edition, egyébként csak trial verziót lehet letölteni a hivatalos oldalról), böngészőből használható, szerverre telepíthető PHP / MySQL alapú vállalatirányítási rendszer - talán ez a legismertebb alternatíva - természetesen a Microsoft Dynamics CRM mellett, amit előszeretettel használnak a kisebb-nagyobb vállalatok. A Sugar CRM - mint a többi hasonló rendszer - lehetővé teszi a jelentősebb levelezőprogramokból való importlást / exportálást (legalábbis az Outlook esetében biztosan működik).



Microsoft Dynamics CRM


A vállalatirányításhoz, ügyfélkapcsolatok kezeléséhez sem kevés szállal kötődő Microsoft (ld. Exchange, stb.) saját CRM rendszere. Ma már akár a twitterrel is együttműködik, a Social Networking Accelerator névre hallgató funkció figyeli a vásárlók viselkedését a közösségi médiákon, és valós időben frissíti az aktuális szolgáltatásaikat, termékeiket - úgy tudom, egyelőre csak a twittert támogatja a Microsoft Dynamics CRM ügyfélkapcsolat-kezelő rendszer.
Természetesen együttműködik a Microsoft irodai szoftvereivel, és webes, böngészőben futtatható felülettel is rendelkezik.





Zoho CRM

http://crm.zoho.com/

A Zoho Online Office már korábban be lett mutatva ebben a blogban, szerintem messze a legjobb online irodai alkalmazás, ami szinte mindent magában foglal a dokumentumszerkesztőn, táblázatkezelőn, levelezőn át a wikiig és természetesen a CRM is a rendszer része. A Google Apps-be is integrálhatjuk.



Karma CRM


A Karma CRM egy jelenleg még béta állapotban lévő webalkalmazás, ami jelenleg teljesen ingyenes, fizetési modellt csak azután dolgoznak ki, ha már kilépett ebből a stádiumból. Webes felületen kell regisztrálni, ahol a felhasználó kap egy aldomaint, ahol aztán később kezelheti az ügyfélkapcsolatokat. Ahogy a videóban is látható, szép, ízléses és jellegzetesen mai design jellemzi a webalkalmazás felületét.



A teljesség igénye nélkül - pár további CRM a weben: salesforce.com, crm-free.com, salespush.com, fatfreecrm.com (ezutóbbi Ruby On Rails alapú).
blog comments powered by Disqus