2009. január 31., szombat

NextGEN - egy okos galéria és képnéző a Wordpresshez

A NextGEN egy kitűnően testreszabható képnézegető, galéria plugin a Wordpress blogmotorhoz, ami lehetőséget nyújt szép, mutatós és felhasználóbarát galériák létrehozásához és kezeléséhez. Egyrészt mutatós kisképeket generál - természetesen szerkeszthető css segítségével, másrészt kiválaszthatjuk, melyik javascript alapú képnézegetővel szeretnénk a galériák képeit nagyban megtekinteni.
Ezek közül kiválaszthatjuk a méltán híres JW imagerotatort, mint flash slideshow-készítőt, valamint a Thickbox js alapú képnézegetőt is. Ezen kívül van még lehetőségünk a plugin-a-pluginban rendszert elmélyítve további flash nézegetőket is telepítenünk (SimpleViewer, TiltViewer, AutoViewer, PostcardViewer - ezt mind felkínálja a NextGEN Flashviewer).



Jómagam a Samael koncerten készült fotóimat is a js slideshow megoldással tettem látványosabbá. Ha mindez nem elég, a Cooliris féle 3d képnéző, a PicLens is egy lehetőség galériánk látványos megjelenésére, ami alapértelmezésként a Lite verzió javascriptje segítségével a Cooliris beépülő nélkül is használható.



Az itt látható képek a 2009. 01. 26-án Budapesten fellépő Samael koncert fotó­it tartalmazza.