Webes alkalmazások listája

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül egy áttekinthető felsorolásban kívánom az érdeklődők számára bemutatni a legkiemelkedőbb webes alkalmazásokat, webes eszközöket - illetve a jól ismerteken kívül néhány "kevésbé frekventált", esetleg újabb online alkalmazást is, legyen szó képmegosztókról, blogrendszerekről vagy webáruház készítő programokról.

Képmegosztók, fotómegosztók:


  • Flickr - a képmegosztók etalonja, Yahoo fiók kell hozzá - havi 100 Mb a feltöltési kvóta, viszont az ingyenes verziónál 200 feltöltött kép után a régebbiek kiesnek a photostream-ből, sajnos. Példa: Karagash természet- és koncertfotói
  • Picasa Web Albums - a Google fotómegosztó rendszere, ami a rendkívül könnyen kezelhető, néhány alapvető fotószerkesztési funkcióval ellátott asztali Picasa programmal való használata miatt lesz igazán kiemelkedő. 1 G képtárhely jár egy Google fiókhoz, videók feltöltésére is ad lehetőséget. Véleményem szerint a Picasa szoftvere segítségével lehet a legjobban és leggyorsabban egy ferde képet a horizontnak megfelelően igazítani, emellett számtalan formátumot megtekinthetünk benne, többek között egy .RAW fájlt is elég gyorsan megnyit.
  • Zooomr (megszűnt) - ez a képmegosztó sem ma indult, szintén erősen a Flickr jellegzetességeivel bír, amiben más: elméletileg korlátlan tárhely (még töltöttem fel annyi képet, hogy ez kiderüljön) - és az ún. zipline, ami tulajdonképp a különböző közösségi oldalak státuszmegosztásához hasonlatos. Példa: Mobilfotók, tájképek, koncertfotók - Underground's Zooomr
  • Indafotó - egyértelműen a legjelentősebb magyar képmegosztó, az index birodalomhoz tartozik, ahol rendszeresen felajánlanak egy aktuális témát, amivel megcímkézve a fotók akár kikerülhetnek a kezdőlapra is. Erős Flickr-hatás érezhető :)
  • Snapixel - 5 GB tárhelyet használhatunk ingyen ennél az újabb fotómegosztónál. Kicsit hasonlít a Flickr megoldásaihoz, itt is van lehetőség photo set-ek létrehozására, kiírja az exif-adatokat stb. Minimálisan testreszabható, a példa kedvéért: underground's photos - snapixel
  • Picli (megszűnt) - szintén egy újabb fotómegosztó, úgy tudom, itt is 5 GB tárhely jár ingyen, és a Flickr szolgáltatásához hasonlóan 100 MB tölthető fel egy hónapban. Természetesen címkézésre, galéria - photo set létrehozására itt is van lehetőség, témázható, még egyedi háttérképet is feltölthetünk, viszont igazán csak nyugat-európai nyelvekkel használható rendesen, mert bár utf-8 a karakterkódolás, viszont a hosszú ékezeteket "úgy" rakja ki - ezt kitűnően reprezentálja a fiókom: underground's photos - picli. Újdonság a twicli (megszűnt), ami egy multimédiás twitter alkalmazás, ahol megtekinthetőek maguk a fotók - videók, meghallgathatók az audiófájlok - a twitter kezelőfelületével ellentétben. (Az oldal írása óta nem kell külső alkalmazás ahhoz, hogy a twitteren megjelenjenek a képek, videók - alapból tudja.)

Komment rendszerek

A komment-rendszerek előnye, hogy akár több blog, weboldal esetében is használhatjuk ugyanazon fiókunkat, így aztán keletkezik egy nagy comment-stream, ahol akár 20 oldal hozzászólásait tudjuk egyszerre menedzselni. A felhasználók szempontjából is jó, hiszen Open ID, Facebook, Twitter, Yahoo stb. fiókokkal egyaránt lehet kommentelni.


  • Disqus.com - talán a legismertebb és legelterjedtebb, a Webes Alkalmazások Blogja is ezt használja - próbáljátok ki :)
  • IntenseDebate - az Automattic (lásd WordPress) által létrehozott comment system.

Social Bookmarking, avagy a könyvjelzők közössége


  • Diigo - megosztás, kijelölés, hozzászólás, küldés blogba, RSS, címkézés, kiváló bookmarkletek és böngésző-kiegészítők, beágyazható widgetek - a kissé vicces név egy rendkívül jó, áttekinthető és modern felhasználói felülettel rendelkezik. Szinte élmény használni! Lásd: egy természetfotós gyűjteménye.


blog comments powered by Disqus