2011. július 28., csütörtök

Google+ és Google profiladatok biztonsági mentése

Mi az a Google Takeout?


Nemrég akadtam rá a Google account beállításainál erre a hasznos funkcióra - név szerint az adatok letöltésére, ahol szinte mindenről kaphatunk biztonsági mentést, amit a Google+ rendszerén belül használunk - így a Buzz, a +1 button, Google profil, a G+ hírfolyam (Stream), körök és kapcsolatok (Circles and Contacts) - sőt, még a Picasaweb rendszeren lévő fotóink is - egyaránt menthetőek pár kattintással.

A rendszer lehetővé teszi az összes létező adat egyszerre történő mentését és az egyes kiválasztott szolgáltatásokhoz tartozó adatok  mentését szintúgy, a kapott eredmény minden esetben egy zip fájl, amiben almappánként jelennek meg az egyes Google szolgáltatásokhoz tartozó adatok.

Amit menthetünk a Google profilunkból:

  • A Google Buzz állapotfrissítéseinket html formában menti (minden egyes bejegyzés egy html fájlba kerül),
  •  Circles and Contacts: a névjegyeket vCard (.vcf) formátumban,
  • a Google profilunk adatait egy .json fájlban kapjuk vissza
  • a Google+ hírfolyamot (stream) pedig a Buzz-hoz hasonlóan különálló html állományokban,
  • a +1 button segítségével szavazatot kapott linkeket pedig egy bookmarks.html fájlban tárolja
 Ha be vagyunk jelentkezve a Google  -be, a fenti sávon megjelenő profilnevünk alatti lenyíló menüből elérhető Account Setting menüpontra kattintva érhetjük el ezt a szolgáltatást Data liberation néven - vagy direkt link: https://plus.google.com/u/0/settings/exportdata

A konkurens szolgáltatások (legalábbis a Twitter vagy a Facebook) nem rendelkeznek ilyen lehetőséggel, külső webes alkalmazás segítségével mondjuk erre is van lehetőség - ilyen pl. a Tweetstream

A biztonsági mentés folyamatának néhány része képekben - Data Liberation:
2011. július 26., kedd

Picplz - képszerkesztők mobilon 2.

A PicPlz megszűnt. Sajnos elesett a csatamezőn, ahol - lassan úgy tűnik - már csak a Google és a Facebook nyerhet. Nemrég ugye megjelent az Instagram Androidra is, a friss alkalmazás megjelenését követően aztán jött a hír, hogy megvette az fb. A PicPlz mellett egy másik, hasonló funkciókkal bíró, gyarapodó közösséget maga mögött tudó alkalmazás és egyben képmegosztó szolgáltatás, a Lightbox is erre a sorsra jutott, konkrétan a következő üzenetet olvastam nem túl rég a bejelentkezést követően:

"Lightbox is joining Facebook!"

A PicPlz volt az első, gyorsszerkesztést (by Aviary) és effektezést, emellett fotómegosztást - továbbmegosztást (tumblr, twitter, facebook, dropbox...) lehetővé tevő alkalmazás a telefonomon, és ez is volt a kedvencem, hiába érkezett meg az Instagram - valahogy alapból többet tudott, és akár a Lightbox (amiről szintén születőben volt egy írásom...), webes felületen keresztül is jól használható volt.

Nyugodj békében, PicPlz...!
A picplz.com egy határozottan egyszerű, (nem csak) mobil képmegosztó - képszerkesztő szolgáltatás fókuszban a pillanatok alatt alkalmazható effekteken, helyzetmegosztáson és a különböző közösségi oldalakon való publikáláson.

Természetesen létezik natív Android és iPhone alkalmazás a fotószerkesztőről, jómagam Android felhasználó vagyok, így a droid appról tudom leírni a véleményem - 100 %-ig elégedett vagyok vele. Használom is szívesen, így néz ki fotófolyamom a picplz.com-on.

A picplz alkalmazás indításakor kiválaszthatjuk, hogy meglévő képet szeretnénk megosztani és effektezni, vagy egyenesen indíthatjuk a kamerát ami főleg akkor jó, ha szeretnénk a képpel együtt a helyzetünket is rögzíteni.

A folyamatosan bővülő effektek között pedig van '70's (hetvenes éveket idéző szépia hatás), Russian Toy Kamera és még sok más, mindez keretes és képkeret mentes verzióban.

A szűrők előnye a mobilfotózás során egyértelmű, ugyanis egy nyers mobilfotó többnyire távol áll a tökéletestől, a jó témaválasztás plusz egy jól eltalált effektus azonban sokat dobhat a végeredményen - véleményem szerint ebben rejlik a picplz legnagyobb erénye.

Picplz - instant film effekt (kivételesen nem mobilfotó)

Ha szeretnénk, akár a Dropbox-ra is készít biztonsági mentést az eredeti és az átdolgozott képekről egyaránt.


picplz.com