2010. október 22., péntek

CRM rendszerek - ügyfélkezelés webes alkalmazásokkal

A webes alkalmazások világának bemutatása során nem hagyhatom ki a CRM rendszereket sem. Az ügyfélkapcsolatok kezelését segítő megoldások közül számos ingyenes és fizetős lehetőség létezik,  ezek jelentős része pedig jelen blog témájának is megfelel, hiszen jelentős részük böngészőben fut.

A CRM - azaz Customer relationship management, magyarul ügyfélkapcsolat-kezelés fogalma egy cég partnerei felé irányuló folyamatok leírását foglalja magában.
Az összes CRM szoftver célja az, hogy a kívánt folyamatokat támogassa, és természetesen a meglévő és a leendő ügyfelekkel kapcsolatos információkat eltárolja.  A CRM rendszer felépítése lehetőséget nyújt a jogosultságok kezelésére, így a benne szereplő adatokat a cégen belül különböző részlegek és azok dolgozói érhetik el.

Tömören: egy jó CRM rendszer címlisták és cég információk, feladatlisták, találkozók és úgynevezett lehetőség listák megosztására alkalmas.

Sugar CRM

sugarcrm.hu

Egy alapvetően nyílt forrású (legalábbis a SugarForge community edition, egyébként csak trial verziót lehet letölteni a hivatalos oldalról), böngészőből használható, szerverre telepíthető PHP / MySQL alapú vállalatirányítási rendszer - talán ez a legismertebb alternatíva - természetesen a Microsoft Dynamics CRM mellett, amit előszeretettel használnak a kisebb-nagyobb vállalatok. A Sugar CRM - mint a többi hasonló rendszer - lehetővé teszi a jelentősebb levelezőprogramokból való importlást / exportálást (legalábbis az Outlook esetében biztosan működik).



Microsoft Dynamics CRM


A vállalatirányításhoz, ügyfélkapcsolatok kezeléséhez sem kevés szállal kötődő Microsoft (ld. Exchange, stb.) saját CRM rendszere. Ma már akár a twitterrel is együttműködik, a Social Networking Accelerator névre hallgató funkció figyeli a vásárlók viselkedését a közösségi médiákon, és valós időben frissíti az aktuális szolgáltatásaikat, termékeiket - úgy tudom, egyelőre csak a twittert támogatja a Microsoft Dynamics CRM ügyfélkapcsolat-kezelő rendszer.
Természetesen együttműködik a Microsoft irodai szoftvereivel, és webes, böngészőben futtatható felülettel is rendelkezik.





Zoho CRM

http://crm.zoho.com/

A Zoho Online Office már korábban be lett mutatva ebben a blogban, szerintem messze a legjobb online irodai alkalmazás, ami szinte mindent magában foglal a dokumentumszerkesztőn, táblázatkezelőn, levelezőn át a wikiig és természetesen a CRM is a rendszer része. A Google Apps-be is integrálhatjuk.



Karma CRM


A Karma CRM egy jelenleg még béta állapotban lévő webalkalmazás, ami jelenleg teljesen ingyenes, fizetési modellt csak azután dolgoznak ki, ha már kilépett ebből a stádiumból. Webes felületen kell regisztrálni, ahol a felhasználó kap egy aldomaint, ahol aztán később kezelheti az ügyfélkapcsolatokat. Ahogy a videóban is látható, szép, ízléses és jellegzetesen mai design jellemzi a webalkalmazás felületét.



A teljesség igénye nélkül - pár további CRM a weben: salesforce.com, crm-free.com, salespush.com, fatfreecrm.com (ezutóbbi Ruby On Rails alapú).

2010. október 20., szerda

Flock böngésző - Chromiummal újratöltve

Flock böngésző: viszlát Mozilla, üdv Chromium!


A Flock böngésző nem tegnap kezdte a pályafutását - a social media browser címen is reklámozott eszköz ugyanis legalább 4 éve jelen van a böngészőpiacon.

Azonban nem egy teljesen új motort írtak, hanem a Mozilla Firefox aktuális verzióját szabták testre a közösségi oldalaknak és funkcióknak megfelelően - pl. friends sidebar a facebook, flickr, stb. oldalakon lévő ismerőseinkkel, de beépített blogszerkesztő és integrált social bookmarking is volt benne - alapból a delicious.com-ra küldte el könyvjelzőinket. Szerintem elég jól sikerült, azonban új szelek járnak a böngészők világában...

Nemrég újított a Flock csapata, és az egyre népszerűbb Google Chrome motorját, a Chromiumot tették a "közösségi böngésző" alá. Kicsit más lett ugyan, viszont jóvalk gyorsabb - Mozillás elődjéről ezt nem lehetett elmondani.

A megújult Flock böngészőt bemutató videó:



New Flock from Flockstar on Vimeo.

flock.com

Weblapok nyomtatóbarát verziójának létrehozása webalkalmazásokkal

Webes alkalmazások nyomtatáshoz: Printfriendly > Print What You Like > Printee


Mielőtt a nyomtatóba küldünk egy weboldalt (vagy bármilyen dokumentumot), többnyire kapunk egy előnézeti képet, ami - a weboldalaknál maradva - egy nyomtatható verziót generáló CSS fájl segítségével jóval csupaszabb lesz, mint maga a képekben, designelemekben sokszor gazdag oldal, így a nyomtató sokkal kevesebb tintát fog megenni, mint egyébként - feltéve, ha nem egy színes oldal nyomtatása a célunk, netán toner van a készülékben.
Azonban többnyire csak kis százalékban találunk olyan weblapokat, ahol ez a stíluslap megtalálható, így kiegészítő megoldáshoz kell folyamodnunk - nos, mára bizony ezekből is van jó pár.

Korábban szót ejtettem már az egyik megoldásról, a PDF készítés böngészőből című bejegyzés is részben ezt a témát taglalja, most azonban a webes alkalmazások egyre táguló világegyetemében már kifejezetten a nyomtatásra szánt oldalainkat minimalizáló eszközöket mutatom be pár sorban.

Működési elvük alapja a beütött URL-ek alatt elérhető tartalom "lecsupaszítása" - a tintaspórólást az esetek nagy részében úgy érhetjük el, hogy az oldal egyes elemeire kattintva kiválaszthatjuk azt, amire nincs szükségünk és azt, ami megy a nyomtatóba. Az alább ismertetett webalkalmazásokhoz létezik bookmarklet és pl. a Printfriendly a népszerű, weboldalakba illeszthető AddThis, ShareThis stb. megosztási lehetőségek között is megjelenik.

Printfriendly


A printfriendly.com talán a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, csak begépeljük az url-t és már ott is az oldal nyomtatóbarát verziója, a továbbiakban pedig az egyes, kerettel körberajzolt szöveges / képi elemeket távolíthatjuk el egy kattintással. Van hozzá bookmarklet is, ami minden böngészővel használható, így az épp meglátogatott url-t egy pillanat alatt nyomtatónkba küldhetjük. A képek eltávolítását is felajánlja, ez szintén egy kattintásunkba kerül. Regisztrálni nem kell a használatához.
A magyar nyelvű oldalakkal azonban nem teljesen van "kibékülve" - pontosabban bizonyos karaktereket nem tartalmaz (ő, ű)...
Viszont van twitter megosztás és PDF-et is képes generálni az oldalról - emellett tudtommal Firefox és Chrome kiegészítő is van hozzá - ezutóbbihoz egészen bizonyosan: Printfriendly Google Chrome kiegészítő - printfriendly.com

Egy ismertető videó a printfriendly működéséről:




A Print What You Like cím szerencsére nem azt jelenti, hogy mindent kinyomtat, amire a Facebookon megnyomtuk a tetszik / like gombot :) - hanem ennél egy jóval komolyabb nyomtatás-előkészítő webalkalmazást takar. A printfriendly-hez hasonlóan itt is mi választjuk ki a nyomtató felé küldött nyersanyagot, viszont annál jóval több opció áll rendelkezésre már regisztráció nélkül is, azzal együtt azonban még több funkciót nyújt.

Itt már nem gyűlik meg a baja a rendszernek a magyar ékezetekkel, és bizony jóval több lehetőséget is nyújt, mint a printfriendly - a kijelölt elemek mellett megjelenik egy eszköztár, ami az eltávolítás mellett átméretezést, a kijeleölés tartalmának mentését, izolálását teszi lehetővé - ráadásul a bal oldalsávban még vissza is vonhatjuk az előzményeket, növelhetjük / csökkenthetjük a betűméretet, sőt, még a betűtípust is megváltoztathatjuk! További opciók: lehetőség van a háttérképek - háttérszínek, képek, margók rejtésére - mutatására is - így a két felsorolt szolgáltatás közül én egyértelműen a Print What You Like-ot tartom jobbnak.
printwhatyoulike.com

Print What You Like - út a webről a nyomtatóba:



Printee


A Printee szolgáltatását böngészőkhöz készített kiegészítőkkel tudjuk igénybe venni, ez a fentiekhez hasonlóan működik, azaz a kívánt oldalnak itt is csak bizonyos elemei kerülnek a nyomtatóba, majd papírra. Eleinte csak Interner Explorerhez volt bővítmény, azonban mára elkészült a Printee Google Chrome kiegészítő is: Printee / Chrome - Printee IE

Videó a Printee működéséről: