Mobil webalkalmazások

Mobil web, mobil webes alkalmazások


A mobiltelefonra - okostelefonra optimalizált weboldalak megléte ma már szinte nélkülözhetetlen, hiszen napról napra jelentős számban nő a komolyabb, nagy kijelzős mobiltelefonokat használók száma (ma már szinte nem is látni "klasszikus" mobiltelefont), ennek következtében számtalan weboldal és webes szolgáltatás elkészíti mobil verzióját, vagy külön alkalmazást is fejleszt hozzá. Ezek lehetnek különálló weblapok, reszponzív, alkalmazkodó megjelenésű oldalak, vagy natív, android / ios platformra írt alkalmazások. A jól megírt, szabványos webalkalmazások előnye a többplatformosságban rejlik, azaz ugyanúgy fog megjelenni egy iPhone kijelzőjén, mint egy androidot futtató Samsung, vagy Huawei készüléken. Ráadásul a webes technológia folyamatos fejlődésével már ott tartunk, hogy offline webalkalmazásokat is készíthetünk, a PWA (Progressive Web Apps) bár még nem kifejezetten webes szabvány, azonban a google részéről ajánlás. Itt egy service worker (javascript) segítségével letároltathatók a szerveren lévő webes állományok, az ikon a kezdőképernyőre helyezhető, és megjelenhet az alkalmazások között is. Termsézetesen azért rendszertől is függ ezek működése. Az első megvalósítást az Apple kezdeményezte, ez aztán kinőtte magát, érdemes átnolvasni a google PWA dokumentációját. Bár kísérleti webes technológiákról van szó, több fallback megoldást is készítettek már hozzájuk (tudtommal Apple Safari és Microsoft Edge böngészőkben nem teljes még az implementáció.)
Természetesen a webes multimédia is erőforrásigényes, egy nagy kijelzőn használt animáció akár jobban is "beszaggathat", mint egy natív megoldás, így hosszú távon az erőforrások is merülnek, bár önmagában nem ez lesz az oka, amiért akkucserére kell menni az iPhone-szervizbe.

Napjainkban (2010) a mobilról is elérhető multimédiás formátumokkal kapcsolatban heves viták folynak, elsősorban az Apple és az Adobe között dúl a harc, a két versenyző HTML5 és a Flash (volt). A HTML5 multimédia lényege az, hogy a böngésző natívan kezeli az audio- és video állományokat, nincs szükség flash bővítményre ahhoz, hogy a lejátszás működjön. Egyrészt az Apple iPhone és iPad készülékei a szigorúbb szoftver-szabályozás miatt nem engedélyezik a beépülő bővítmények használatát azok sebezhetősége miatt, másrészt régi törekvés a böngészőken lejátszható multimédia. A HTML5 szabvánnyá válásakor ez meg is történt, ekkorra már a böngészők zöme támogatta a multimédiát. Persze a formátumokat tekintve kisebb különbségek most is vannak (pl. a h264/mp4, ogg, vagy webm az elsődleges támogatott formátum.) A Youtube, azaz "A videomegosztó" szintén váltott a html5 szabványra, ezzel el is érkeztek a flash végnapjai. 2018-ban a platform gyakorlatilag halott, maga az Adobe is az új webes technológiákat helyezi előtérbe, az animációkat html5 (canvas), css3, javascript és svg alapokon

Mobilos hírek, információk

2010. 05. 27.

Nokia - Intel oprendszer netbookokhoz: MeeGo

(ma már a Samsung által fejlesztett Tizen mobil operációs rendszer oldala jön be itt.)

A Nokia a Maemo és a Moblin után saját operációs rendszert készített táblagépekhez, a Linux - Qt alapú jószág felhasználói felülete is ennek megfelelő.
Hír bővebben: itcafe

2017: Nokia "reboot" - a megszűnéshez közel kerülő cég sokáig windows phone operációs rendszert használt, ennek túl nagy sikere nem volt, 2017-ben azonban androiddal szerelt középkategóriás mobilokkal ismét megjelent a piacon.