2013. január 8., kedd

Aviary - képszerkesztők mobilon 3.

A napokban megérkezett az önálló / hivatalos Aviary képszerkesztő mobil eszközökre (iOS, Android, WP7). A korábban Aviary HTML5 photo editor (Feather) néven ismert, asztali böngészőkből és mobilokról is jól használható felülete ismerős lehet, hiszen több fotómegosztó - szerkesztő is ezt használja beintegrálva, hiszen idáig erre nyújtott lehetőséget az Aviary Android SDK segítségével, illetve a megfelelő API key birtokában akár egy  mobil alkalmazás  vagy weblap adminisztrációs felületébe is beilleszthetjük.














Android - iOS





HTML5 mikroadat-generátor webalkalmazások

A Google, Yahoo és Bing által egyaránt támogatott mikroadatokkal (kezdeményezés: schema.org) bár nem nehéz ellátni meglévő kódunkat "kézzel" sem, azonban jó szolgálatot tehet kedvenc tartalomkezelőnkhöz egy modul, ami dinamikusan látja el mikroadatokkal az adott bejegyzést, oldalt, fotót, vagy egy termék értékelését, paramétereit egy webáruházban.
Jelen bejegyzés tárgyát azonban online, regisztráció és telepítés nélkül használható, mikroadatokat generáló webes alkalmazások képezik.

microdatagenerator.org


Egy alapszintű eszköz, ami a Local Business sémára épül - azaz alapvetően a helyi információkat adja hozzá kódunkhoz (cím, város, telefonszám, weblap, geo koordináták), ezen belül további sémákkiválasztását nem teszi lehetővé.

microdatagenerator.com


A rendkívül hasonló domainnel rendelkező microdatagenerator.com is hasonló elven működik, beírjuk az űrlapokba a kívánt adatokat, majd megkapjuk a használható HTML kódot. Itt azonban már több taxonómia közül választhatunk, a Local és E-Commerce fő-menüpontok alatt kereshetjük meg a nekünk szükséges sémát.

microdatagenerator.com - HTML5 microdata 



A teljesség igénye nélkül néhány az itt generálható sémák közül:


  • Local Business: Dentist Schema, Real Estate Schema, Restaurant Schema, Hotel Schema (kísérleti)

  • E-Commerce: Reviews Schema (a hReview mikroformátum megfelelője), Aggregate Rating Schema (ezzel elég gyakran találkozhatunk a google találati listán, a Rich Snippet csillagok formájában jelzi egy adott termék értékelését), Product Description Schema

Természetesen ez a két eszköz közel sem fedi le a létező mikroadatokat, de kiindulásnak elég lehet, a struktúra alapján és a schema.org tanulmányozásával a többivel sem lehet nagy gondunk.