Android alkalmazások

Az alábbi oldal több, mint 4 éve szabadult ki a webre, bár az alapok nem alaptalanok, de a mobil világ Dunájában finoman szólva sok változás történt az elmúlt évek alatt. Ez a világ nem lineárisan fejlődik (ezzel együtt valahogy a gigacégek terjeszkedésénél is sajnos pont ezt érzem), hanem szárnyal, az internet egy ideje már a szobánkban van, kis túlzással azt is mondhatnánk,
a google a legújabb lámpakapcsolód.


Képnéző android alkalmazások


QuickPic
Számomra egyértelműen ez lett a kedvenc, ha képek nézegetéséről van szó. A beépített (Cooliris?) 3D-hatású Galéria alkalmazás jóval lassabb (legalábbis 2.3 - Gingerbread-en még ez van, az újabb Android rendszerekre ha jól tudom, már új galéria alkalmazás került), gondolom az extra hatások miatt - a QuickPic azonban a képböngészés egy letisztultabb formáját nyújtja nekünk. Az elérhető mappákat listázza minden felesleges sallang nélkül, gyorsan, pár beépített szerkesztési funkció is van (vágás, forgatás), ami pont elég egy képnéző  alkalmazáshoz.

QuickPic a Google Playen

Android alkalmazások, webalkalmazások táblagépekre


Bár a táblagépeken is gyakorlatilag ugyanaz az operációs rendszer fut (az Android 3.0, Honeycomb az egyetlen kivétel, ugyanis kifejezetten tabletekre lett optimalizálva - később, a 4.0 után ismét "egy szálon fut" a rendszer fejlesztése), azonban a kijelző mérete és a nagyobb felbontás miatt lényegesen nagyobb felület áll rendelkezésre, és sokkal jobban használható a tájkép (landscape) mód is. Android app fejlesztése során tehát érdemes figyelembe venni a számtalan különböző felbontással érkező eszközt, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ami egy átlagos méretű mobilon szépen jelenik meg, az táblán is ugyanazt az élményt fogja nyújtani.
Egy webes- vagy natív alkalmazás, esetleg mobil weboldal eltérő megjelenést / funkciókat kaphat telefonon és tableten.
A Google Play-en ennek megfelelően több app is külön rendelkezik  telefonokra, vagy táblagépekre optimalizált verzióval. Jó példa az Adobe népszerű képszerkesztő alkalmazásának felbukkanása - először kizárólag tabletekre, később telefonokra is megjelent a Photoshop Touch.

Olvasásra kihegyezett (web)alkalmazások esetében megvan az a nem kis esély, hogy a "kézben-foghatóság" végett nagyobb felhasználói élményben lesz részünk, mint egy asztali számítógépen - egy jó alkalmazás és tablet / phablet kombó közelebb vihet az "e-book olvasó élményhez".

Egy adott app felépítését tekintve lehet platformfüggetlen (HTML5, JavaScript, CSS3 alapú) alkalmazás, amit nem feltétlen kell telepíteni, hanem például a weboldal / szolgáltatás hordozható eszközökre írt verziója, ami az eszköz típusának - legyen az mobiltelefon vagy táblagép - és felbontásának megfelelő stíluslapot fogja betölteni. Egy kezdőképernyőre helyezett ikonnal pedig gyorsan elérhetjük őket, erre vagy a használt böngésző saját menüjét használhatjuk, de egyes launcherek esetében új widget hozzáadásakor is lehetőség van shortcut elhelyezésére. Az iOS alapú eszközöknél pedig külön e célt szolgáló gomb is található a Safari eszköztárán.

A másik lehetőség pedig az önálló, Google Play vagy más alkalmazásboltból telepíthető Android app létrehozása, ami akár jobban is integrálható a rendszerbe, bár ez erősen füg attól is, milyen célt szolgál.

Jó példa a különböző méretű / kijelzőjű eszközökre, azaz mobiltelefonra és táblagépre egyaránt megírt alkalmazások különböző megjelenésére a Wordpress for Android - íme a látható különbség:

Wordpress táblagépekhez
Wordpress Androidos telefonokhoz

Hírolvasó Android alkalmazások

Az alábbi, táblagépeken kifejezetten kellemes felhasználói élményt nyújtó, de többnyire webes / asztali környezetben és mobilon is kiválóan működő és jól használható online szolgáltatások egyedi tartalomfogyasztást tesznek lehetővé, azaz egyrészt meglévő forrásokból válogathatunk, hozzáadhatjuk a Google Reader feliratkozásainkat, vagy bookmarkletek segítségével az általunk eltenni kívánt cikkeket olvashatjuk viszont a későbbiekben.

Pocket (korábban: Read It Later)


Egy-egy online cikk, blogbejegyzés stb. tartalmi részét teszi el nekünk könnyen, jól olvasható formátumban.

Pocket - 2 táblagép nézet
Pocket - cikklista tableten

Google Currents

Erősen az Androidra nem is oly rég megérkező Flipboard-ra hajazó, de animációk tekintetében szolídabb olvasó webalkalmazás, olyan, mint egy digitális újságosstand és rss-olvasó keveréke.

Gogle Currents portré mód
Google Currents cikklista tabletenblog comments powered by Disqus