2007. november 24., szombat

Online Office webes alkalmazások 1: Zoho

A napjainkban gombamódra szaporodó webes alkalmazások közül a szórakoztató jellegű oldalak mellett elég nagy hangsúlyt kapnak a böngészőből futtatható irodai programok. A leginkább "Online Office" címkével fellelhető szerkesztőcsomagok nem a Microsoft Office webes változatát takarják jelen esetben, hanem a már jóval korábban megjelent Writely (ezt már felvásárolta a Google, és Google Docs néven fut), a ThinkFree vagy a - szerintem mind közül a legkiforrottab, használhatóbb - Zoho dokumenum, táblázat, prezentációszerkesztőket. Ráadásul eme alapvető funkciók mellett általában még mást is kapunk.

Igazi webes alkalmazások a Zoho Online Office Suite keretein belül


Online Office webes alkalmazások


A Zoho oldalán futó webes szoftverek mindössze egy ingyenes regisztrációt igényelnek, mint úgy általában a webes alkalmazások. A kezdőlap már alapvetően informál minket a lehetőségekről, láthatjuk, hogy a csomag alapjait képező Zoho Writer egy Word-höz hasonlatos szövegszerkesztő, a Zoho Sheet Excel-szerű táblázatkészítő és PowerPoint jellegű prezentációkészítő Zoho Show mellett van még egy Notebook nevű, igen hasznos eszköz - ez afféle "jegyzetkönyv", amibe apró jegyzetcetliktől kezdve képeken át url-címeket is beágyazhatunk, ez pedig megjeleníti a kívánt weboldalt. Ezt talán az új MS Office One Note programhoz tudnám hasonlítani.

A Zoho egyben üzleti célokra is alkalmas - lásd: CRM - és bár alapvetően ingyenes, azért bizonyos funkciókért már fizetni kell - ha jól tudom ilyen a wiki egy bizonyos kvóta / felhasználó felett, a Zoho CRM, Zoho Meeting is. Ami az üzleti célú felhasználást illeti, a CRM mellett fontos része a komplett, mindenre kiterjedő online office alkalmazáscsomagnak a projektmenedzsment is, a Zoho Projects keretein belül a feladatkezeléstől kezdve a munkaórák követésén át a chat-en keresztül a bug tracker szoftverig és a közös dokumentumkezelésig minden rendelkezésünkre áll.

Használhatóság és design


A Zoho esetében szerencsére ez a két dolog fedi egymást. Magyarul nem egy "hú de állat, csilivili web 2.0 site", hanem egy valóban funkcionális, használható webes alkalmazásgyűjtemény.Ugyanis amellett, hogy online dokumentumokat szerkeszthetünk - és pesze publikálhatjuk, megoszthatjuk őket, ami egy online alkalmazás esetében teljesen természetes. Emellett kompatibilis a leggyakrabban használt office fájlformátumokkal - az MS és az OpenOffice formátumait importálhatjuk, expotálhatjuk kedvünkre. Ezek mellett pl. a Writerből menthető pdf, rtf, text és html- formátumban is.

Zoho desktop - pluginek, egyebek


Egyre erősödik az a törekvés, hogy a webes alkalmazások asztalon is működjenek. Ehhez számtalan widget, futtatókörnyezet áll rendelkezésre. A Zoho oldalán találhatunk IE és Firefox kiegészítőt, valamint MS Office plugint is. Előtte viszont nem árt telepíteni a Google Gears nevű kiegészítést, ami webes alkalmazások offline futtatását teszi lehetővé. Ezeken kívül van még egy Dektopize for Zoho nevű installer, ami asztali szoftver-szerűvé varázsolja a webes felületet, és parancsikonokat készít ezekhez, majd a system tray-ről elérhetjük az online doksikat. Azonban számomra ezek nélkül is nagyon tetszik az online iroda, érezhető, hogy foglalkoznak vele, és van jövője. Az adathalászat már más kérdés, természetesen... de nyilván nem személyes, üzleti, stb. dokumentumokat fogunk nyilvánosan felpakolni az online felületre.

Az online office webes alkalmazások témát folytatom.

Add to Google

Digg!

blog comments powered by Disqus