2008. szeptember 4., csütörtök

Webalkalmazások Linuxon


Meglehetősen nagy keletje, és divatja van manapság a különböző webalkalmazásoknak, melyek hol használhatók és érdekesek, hasznosak, vagy inkább csak afféle fejlesztői próbálkozások, portfóliók, kísérletek, vagy jó designnal ellátott érdekességek. Némely webes program persze meglepően sikeres a nagyobb tömegek között is, elég például a Gmail, Google Maps, Facebook, Flickr, Zoho, Delicious, Netvibes jelentőségére gondolnunk.

Mindezek hozzájárultak ahhoz a trendhez, hogy a szoftvergyártók ezeknek futtatására (nem mintha nem futnának böngészőből), vagy inkább gyorsabb működésére önálló alkalmazásokat fejlesszenek, melyek egy átlagos böngészőhöz hasonlóan minden oprendszeren, platformon működnek, akár Win, OSX vagy éppen Linux az alaprendszer.
Tehát ezek a programok alapvetően platformfüggetlenek, tehát nem jelent gondot a használatuk, de a kísérletező kedv és az igények mindig hoznak valami újat.


A két legjellemzőbb, "RIA" (Rich Web Apps) alkalmazások használatára alkalmas környezet ma a Mozilla Prism és az Adobe AIR technológiája. Jelen írás tárgya azonban a Linux alatt működő (rossz kifejezés, mert eleve működik) webalkalmazások, ezeért én inkább az előbbit, a Mozilla Prism programot emelném ki, mert bár az AIR is megjelent Linuxra, de engem eléggé idegesít, hogy betársítja majdnem az összes archív fájltípus kiterjesztését (zip, jar). A Prism lényegében nem más, mint a Firefox 3 motorja, a Xulrunner "csupaszon", menü- és jobbklikkes rendszer nélkül, ezáltal is asztali program jelleget öltve magának. A működése elég egyszerű, a címsorba beírjuk a kívánt webcímet, majd a státuszsoron lévő kis ikon által felkínált menüből készítünk egy "programot", ami lényegében egy parancsikon az OS menüjében, és/vagy az asztalon, gyorsindítón. De még egyszerűbb, ha a Prism for Firefox nevű kiegészítőt használjuk, ami mindössze egy menüpont a Firefox eszközök között a "Convert website to application" szöveggel, ami elvégzi mindezt, természetesen a favicont is lementve.

Viszont Linux alatt van egy másik lehetőségünk is, ugyanis itt a csomagkezelőben elérhető néhány web app, a xulrunner telepítése után. Nem mondom, hogy túl sok, de a fontosabb, gyakrabban használtak igen (Facebook, Gmail, G Reader, Calendar).



Digg!
blog comments powered by Disqus