2018. február 3., szombat

Böngészőháború: Opera, WebKit, Blink (...de már 2018 van!)

Egy kevéske idő bizony eltelt az utolsó bejegyzés megírása óta. Nos, azóta a böngészőháború - legalábbis a korábbi formában - gyakorlatilag megszűnt, a gyártók a harc helyett közös dokumentációkat gondoznak - persze hozzá kell tenni, hogy gyakorlatilag a tech gigászok kezébe került szinte a komplett piac, ha pedig a technológiát nézzük, a blink (lánykori nevén webkit) motor lassan mindent kiszorít - ahogy a google chrome is. Sőt, külsőre már az egykori mumus internet explorer windows 10-el érkező edge nevű utóda is a chrome-ra hajaz, ahogy a firefox felülete is egyre közelebb áll hozzá. Ráadásul közös szabványt kaptak a kiegészítők - immár szigorúan html, js, css alapon készülnek, web extension-nek neveztetnek.
Apple fronton nem sokat változott a helyzet, a Safari továbbra is az általuk fejlesztett webkit-en alapul, de hülye is lenne beengedni a blinket (google) az operációs rendszerébe. Az ios (iPhone, iPad) továbbra is igen szigurú a böngészőkkel, nem enged be más motort a gépezetbe, így - bár van chrome és firefox is ios-ra, azok nem natív appok, hanem plusz tulajdonságokkal felturbózott safari-k, de hasonlóképp működik már az android is - az android webview réteg a chrome-on alapul, majd erre a rétegre húzzák rá az egyes gyártók a saját brand-böngészőt (pl. samsung.) De itt viszont van firefox, opera, dolphin stb. a saját motorjával.

Opera: prestóról blinkre - avagy íme, a 2013-ban elkezdett bejegyzés:


Nem túl rég jelentették be az Opera böngésző "motorcseréjét", ezzel gyakorlatilag megszűnik a 4 nagyobb böngészőmotor egyike, a Presto fejlesztése. A jövőben a Webkit hajtja majd az Operát is - illetve mégsem, hiszen időközben a Google bejelentette a Chromium / Chrome alapjául is szolgáló, gyorsan terjeszkedő  Webkit lecserélését az egtyébként annak klónozásából előállított Blink nevű motorra.
Mivel az Opera is a nyílt forrású Chroimumra építi az új böngészőt, a böngésző következő generációja szintén a  Blinkre fog épülni.
blog comments powered by Disqus